fredag 2 augusti 2013

Skorstensfejartekniker Micke

Förenklat Sotar Micke har varit på besök i torpet utan kurpis (sotarmössan). Han sotade vår skorsten och gjorde brandbesiktning, och det blev godkänt. Vi bjöd på lanken (kaffe) och fick lära oss en hel del intressant om yrket som har funnits i flera hundra år. Under 1300 talet nämner Magnus Eriksson vikten av sotning i stadslagen och behovet av brandskydd.

År 1525 brann palatsen Tre Kronor och Karlberg och tre år senare fick kungliga slottet sina egna sotare. En sägen säger att sotarna räddade slottet från att brinna ner under drottning Christinas tid på 1600 talet. Därefter fick sotarna riksvapnet i bältets spänne. I dag ett bevis på att man blivit färdig skorstensfejare.

Micke berättade även om den årliga festivalen som äger rum i Santa Maria Maggiore i  Italien. En festival där sotare från hela världen träffas. Man paraderar genom gränderna och festar tillsammans. Där byts inte bara vänskapsband utan även till exempel knappar. Micke hade en dansk knapp i sin skjorta.

Vi får inte glömma det hemliga sotarspråket "knoparmoj" där vi idag har kvar några ord i vårt vardagsspråk; brallor (byxor), kosing (pengar) och dojor (skor). Det finns cirka 500 ord till.

Tack Micke du ger heder åt ditt yrke och din arbetsgivare; Bergslagens Sotning & Ventilation AB


Micke brann verkligen för sitt yrkes historia


Bältet med riksvapnet


Mässingslod och kejs (sotarviska skulle jag säga)


Detta är en virra


Sotaren bar knapp med riksvapnet på


Bytesknapp från en dansk sotare under festivalen i Santa Maria Maggiore

Inga kommentarer: