tisdag 2 september 2014

Avesta Visentpark

Det är säsongsfinal för Avesta Visentpark som stänger söndagen den 7 september. Tillsammans med barnbarn blev det besök där för ett tag sedan. Imponerande besök hos ett av världens farligaste djur. Tur att de var instängda och för säkerhets skull blev vi extra förvarnade om försiktighet.

Visenterna försvann från Sverige för över tusen år sedan men fanns kvar i Mellaneuropa. Tyvärr utrotades de vilda visenterna under andra värdkriget. Det fanns endast 54 djur kvar i djurparker. Det startades då projekt för att bevara arten varav Avesta Visentpark är ett av dem.

Ett imponerande djur där kon kan väga upp till 450 kg och tjuren 850 kg. De är flockdjur som leds av den äldsta kon. De föder endast en kalv och är dräktiga 8-9 månader. Medellivslängden är 12 år men i djurparkerna blir de betydligt äldre. Visenterna kallas även "European bison" och är nära släkt med amerikanska bisonoxen. De är Europas största landlevande däggdjur.

I Härjedalens finns en mycket liten flock av myskoxar som påminner om visenterna. Myskoxen är betydligt mindre där hanen blir 300-400 kg och kon 200-300 kg. Myskoxen är också ett djur som har tufft att överleva i vilt tillstånd. 

Ett fantastiskt besök som rekommenderas.







Inga kommentarer: