onsdag 1 mars 2017

Tärnsjö Garveri

Jag har idag fått vara med på ett studiebesök till Tärnsjö Garveri arrangerad av Sala Slöjd och Hantverksförening. Det blev en underbar dag som gav oss inblick i företagets garvningsprocess. De är ett av, idag, Sveriges 3 garverier. Redan 1850 startade garveriet i Tärnsjö och har varit helt vegetarisk sedan 1988. Till garvningen användes inga gifter utan de använder mimosa. Vi fick se mimosan som var som ett pulver helt luktfritt och även ganska smaklös. Jo jag smakade på det. Garveriet använder absolut inga gifter så även lädret skulle man kunna smaka på i fall man är sugen, helt riskfritt.

Det är endast nötboskap som används och då från djur inom 5-10 mils omkrets. Mer närodlat kan man inte få. Av de 420.000 nötdjur som slaktas per år i Sverige hanteras 17.000 i Tärnsjö. Inga hudar går till spillo, de som inte tas omhand i Sverige går på export.

Skinnen kommer saltade till garveriet. Processen tar 4-4,5 veckor och resultatet är ett förstklassigt läder. Först går hudarna i en jättestor trätunna och avhåras med hjälp av kalk. Därefter nästa maskin som tar bort senor och köttrester. Nästa fas är själva garvningen med mimosa. Sedan kommer mjukgörningen, eventuell färgning och pressning.

Skinnet inspekteras noga för att sedan klassas i tre olika kvalitéer. Tärnsjö skinn är känt över hela världen framför allt bland designers som till exempel svenske Mats Theselius.

Av de 50 anställda på garveriet blev i visade runt av Thomas Bayerlein som var mycket intressant att lyssna till. Han var mycket kunnig och engagerande.

Tusen tack Sala Slöjd och Hantverksförening som anordnade besöket och tack Tärnsjö Garveri för ett fantastiskt besök. ( www.tarnsjogarveri.com)














Inga kommentarer: