måndag 6 december 2021

Dahlia Pappersblomma/stjärna

 


Den här vackra Dahlian/Julstjärnan hittade jag på nedanstående blogg. En fantastiskt fin sida besök den där finns instruktionsfilm och mallen till blombladen.

https://lovelylife.se/linnea/2020/10/29/diy-arets-julstjarna-ar-saklart-en-dahlia/

För att lättare komma ihåg och i lugn och ro göra min blomma som passar hela året har jag gjort en egen instruktion.

Det behövs 120 grams A4-papper (jag fick tag på 115 grams det gick också bra)

Till botten bladen går det 9 stycken ark, till mittenbladen går det 5 ark och till toppenbladen går det 2 ark. Det blir totalt 16 ark men ta till några extra för säkerhets skull.

Sedan behöver du en sax, en kraftigare tråd av typ mattvarp eller liknande,  ett limstift och eller Karlssons klister.

Hämta mallarna på Lovely Lifes blogsida.

Rita av den större mallen på ett A4-papper. Jag vek det dubbelt och vek även mallen dubbelKlipp ut blombladet. Gör allt som allt 9 stycken av de större blombladenVik varje blomblad som ett dragspel, se bildenGör ett hål på varje blomblad med en syl eller liknande
Därefter ska alla blombladen limmas ihop. I fall du endast stryker lim längst ner blir blombladen flikigare. Se bild.Resultaet blir en lång rad dragspelsvikta bladDra ett snöre garn eller kraftigare tråd igenom alla hålenForma blomman rund och knyt ihop snöret.


Gör därefter en cirkel cirka 9 cm i diameter och limma det i mitten av blomman. Här använde jag Karlssons klister. Tror att det blir för svagt med limstift.


Därefter ska man börja med nästa lager av blomblad. Här är en bild som visar de mindre blombladens storlek i förhållande till varandra.Vik ett A4 ark dubbelt och rita av mellanbladet. Lägg i ytterligare ett dubbelvikt ark innuti arket så att du klipper två stycken varje gång. 


Så här blir de när man vecklar ut dem. Man behöver 4,5 stycken. Den femte viker man innan man klipper isär den. Den kan man spara till nästa stjärna i fall det blir fler.Vik varje del som ett dragspel.


Vik varje del i mitten, du behöver fyra sådana och en som bara är halv, Du klipper i vecket.Limma ihop bladen i mitten vid vikningen på alla fyra, limma därefter ihop dem två och två sedan limmar di ihop hela med den femte så du har en rund blomma. Limma på den på den första du gjorde. Jag använder Karlssons klister på rundlarna för att få bättre fäste.Gör en cirkel lika som den förra något mindre cirka 7 cm i diameter och limma på den ovanpå där den tredje raden av blomblad ska fästas

När man gör de minsta blombladen, vik ett A4 i mitten och vik sedan ytterligare en gång. Lägg mallen på, rita av och klipp ut, Gör ytterligare en så det tillsammans blir fyra dubbelblad. Gör lika som föregående, vik dragspel, vik dem dubbelt och limma ihop bladen i vikningen. Limma ihop dem två och två och därefter alla fyra till en rund blomma.Limma fast den på cirkeln och blomman är färdig. fäst en tråd på baksidan som upphäng och häng den på väggen eller i fönstret.Den är så vacker så varför inte göra en till. // Lycka till!
.

Inga kommentarer: