torsdag 30 juli 2015

Ett år efter branden

Idag har det gått ett helt år sedan den stora skogsbrandens första dag. En första dag som ingen trodde var början till den största skogbranden i modern tid. En brand som krävde ett dödsoffer och en person svårt skadad. En brand som drabbade många skogsägare och många hus brann upp.

Det har nu gått ett år. Många lever kvar med känslan i kroppen och vi blir påminda om den när vi åker genom den brända skogen. Ett år efter pratas det åter om den i press och radio. Vi som levde nära branden kan känna igen känslan i kroppen när vi påminns.

Nytt liv är på gång, men det tar tid. På många ställen finns det inte ens jord kvar för växterna. Det finns en växt som är mycket speciell och unik; brandnävan och svedjenävan som vilar i marken under hundratals år i väntan på en brand. Ett frö som kräver 40 grader kanske mer för att gro. Den har nu blommat upp för att sedan lägga sig till ro tills nästa skogsbrand. Mystiskt.

Även djuren har börjat att återta sina revir i den brända skogen. Insekterna först men nu syns även de större djuren som lo, älg och räv.

Här kommer några dagsfärska bilder, ett år efter branden.










Inga kommentarer: