söndag 12 juli 2015

Lilian Fernqvist Keramiker

Lilian Fernqvist köpte Abrahamsgården 1968 och startade hantverkshuset Abrahamsgården år 1969. Det var av en slump hon upptäckte att gården var till salu under en inköpsresa i området. Hon besökte Norberg för att leta en telefonkiosk och där börjar Abrahamsgården Hantverkshus  historia.

Lilian hade vid den tiden en nystartad konsthantverksbutik i Forshaga i Värmland och letade hantverkare som kunde leverera produkter dit. Hon drev den butiken några år men lämnade den för Abrahamsgården.
Lilian flyttade in på gården och började renovera husen. Hon skapade en aktivitetsgård för hantverk där det fanns verksamma konsthantverkare i alla husen. Lilian tycker att kontakten med Norbergarna varit mycket bra och de verkade känna sig delaktiga i gården. Detta gäller än idag. Norbergarna är stolta över sin bygd och Abrahamsgården.

Till en början och under 10 år var även Lilians dotter Eva med i verksamheten och Evas man Lasse i 7 år. De har nu eget krukmakeri i Kil; Fryksta krukmakeri (www.fryksta.se).
Det var Lilians dotter Eva som från början skapade "Norbergsskålen" efter en skärva i lergods som hittades på Abrahamsgården. Man vet inte exakt ålder på den, men troligtvis från 1700-talet. Lilian tillverkade skålen under många år. Efter att Lilian sålt gården har, på senare tiden, hantverkshuset med krukmakeri drivits i Katarina Salmis regi. Skålen tillverkas numera av Katarina.

Gården såldes 1993. Lilian återkommer dock till Norberg varje sommar och driver Galleriet på Abrahamsgården som har konstutställningar sommartid.

Idag ägs gården av Marie Bjerndal Swärd och hennes man Jonas. Konst och Hantverksbutiken drivs nu som en ekonomisk förening med Katarina Salmi som eldsjäl. Katarina driver även kurslokalen på nedre plan i Hantverkshuset. Katarina är keramiker och skapar mycket i rakubränd keramik bland annat gruvtomten och gruvhästen som också blivit ett signum för Norberg.
Jag är mycket glad att känna dessa järnladies



Lilian Fernqvist

 
Norbergsskålen 



Lilians vackra skål





Lilians keramiklampor


 
Lilian Fernqvist keramik i blåa nyanser


Gruvhästen tillverkad av Katarina Salmi


Gruvtomten tillverkad av Katarina Salmi
 



Inga kommentarer: