lördag 4 juli 2015

Norbergsdräkten på Abrahamsgården


Norbergs kvinnliga folkdräkt/bygdedräkt

De flesta länder har folkdräkter eller bygdedräkter/sockendräkter. Det är en traditionell klädsel som är knuten till en region. Med folkdräkt menas den sida av dräkten som har rötter till och släktskap med de kläder/dräkter som allmogen använde förr.

Idag används dräkten ofta som en fest- eller högtidsdräkt och förekommer ofta i landskap som Dalarna, Jämtland, Hälsingland och Skåne. Hos samerna, romerna och i Norge kan man se att dräkten används mycket flitigt.

Man kan avläsa på dräktens utsmyckning och färg om den kommer från en rik eller en fattigare region. Rött var exklusivt eftersom det var en svår och dyr färg att få fram då det var lusen korsenill från bland annat Kanarieöarna som användes. De färger man kunde få fram av naturens växter gav inte så starka nyanser.

Dräkten är sydd för hand i hemvävda tyger. Den här dräkten har kjol med förkläde, skjorta och väst/livstycke med snörning fram och snörlivsnålar av silver. Mössan/hättan visade i fall bäraren var gift eller ogift. Den här är svart och tillhörde en gift kvinna. Hättan är broderad på sidentyg och monterad med en handknypplad spets. Håret skulle helt gömmas i hättan. Sjalen är handsydd men det förekom ofta köpta sidensjalar som då visade en högre status.

Smycket betyder mycket på en dräkt och visar bärarens status. Vissa smycken var av pressad plåt men det förekom också smycken i silver eller brons. Vid dokumentation av dräkterna förekommer många bestämmelser hur dräkterna och smyckena skulle se ut från just den regionen. Min personliga synpunkt är att så var inte vardagen. Man fick ta vad som fanns eller hade ekonomiska möjligheter till. Jag tycker vi ska låta dräkterna leva vidare i ett friare utryck utan strikta bestämmer.

Smycket på denna dräkt kommer från Karesuando och är ett samiskt smycke. Det är tillverkat av den samiska silverkonstnären Torild Labba och är tillverkat för många år sedan. Botten på smycket är av filigranteknik som ser ut som ett spetsmönster. Torild Labba verkar än idag som silverkonstnär under namnet Design Torild Labba och hon bor idag i Övre Soppero. Det är mycket roligt och ärofyllt att just detta smycke pryder dräkten.











1 kommentar:

Unknown sa...

Hej finns det en speciell dräkt från Norberg och var kan jag få tag på den isf.
Anndry Rosén