torsdag 8 oktober 2015

Trasmattan

Trasmattan har använts på våra golv sedan 1860-talet. Det var då man började använda trä istället för linnelump när man tillverkade pappersmassa. Kvinnorna uppfann då trasmattan för att kunna ta hand om lumpen. Inget fick förfaras. De klippte tygtrasorna i remsor och vävde mattor av dem. Mattorna täckte de mycket dragiga kalla golven.

Innan trasmattan kunde männen spotta varhelst på golven, men nu blev det slut på det. Det infördes särskilda spottlådor och efter ett tag spottkoppar för männen att spotta i.

Mattorna vävdes oftast i tuskaft med linvarp som senare ibland ersattes av bomullsvarpen. Mattorna blev mer eller mindre färggranna beroende på vilka trasor man fick tag i. Trasmattan har idag fått nytt liv igen, vi använder dem i våra torp. och sommarstugor och ibland även i hemmen. Mattorna har även blivit mer konstnärligt utförda med tiden.

Jag har en syster, Birgitta, som kan väva fantastiskt fina alster, bland annat mattor. Här är bild på två stycken. Den blårandiga har storlek 70 x 145 cm och den brunrandiga 70 x 230 cm. Båda kommer att finnas på Abrahamsgårdens Konst & Hantverksbutik i Norberg.

Välkomna!

Inga kommentarer: