söndag 22 oktober 2017

Kaninaskinnsberedning

Under två dagar den 21-22 oktober har jag haft kurs i kaninskinnsberedning tillsammans med Malin från Lisasgården. Det var en härlig samling deltagare från när och fjärran som deltog .  Många av deltagarna har eller planerar att starta egna kaninuppfödningar.

Skinnen kom från Lisasgården som producerar ett gott, nyttigt och framförallt klimatsmart kaninkött. www.lisasgarden.se

Första dagen skrapade vi bort alla senor och fettrester från skinnsidan. Vi använde särskilda skinnskrapor men även gamla slöa knivar och skedar. De flesta av skinnen var saltade men vi hade även ett som varit fruset. Vi avslutade dagen med att tvätta skinnen i schampo.

Under natten betades skinnen det vill säga  ligga i ett vattenbad med alun och salt.

Andra dagen var det dags för mjukgörning av skinnen. Vi fettade in skinnsidan med en blandning av äggula och matolja och sedan började bearbetningen. Det gäller att arbeta med skinnen tills de är riktigt torra så de inte blir hårda. Det tar ett tag och vi blev inte färdiga utan deltagarna fick fortsätta med sina skinn hemma efter kursens slut.

Betningen görs för att konservera hårsäckarna på skinnen för att undvika håravfall. När man gör läder ska håret bort och då man startar en förruttnelseprocess istället. Tyvärr hade vi otur med några av skinnen som tappade päls under skrapningen. Varför detta hände är en gåta och det var mycket tråkigt.

Trots detta var det en bra kurs och vi tackar Malin för den stora härliga tårtan som avslutade helgen.

Några av bilderna visar några förslag vad man kan göra av sina skinn.
Inga kommentarer: