lördag 17 februari 2018

Skarvsöm

Jag har köpt en bok som heter Skarvsöm /Historisk lappteknik i modern design av Jaenett Rångeby. Den kom idag och är en mycket trevlig och informativ bok med en hel del projekt som man kan sy själv.

På 1970-80-talet bodde jag i Härjedalen och höll på med allehanda hantverk. Bland annat sydde jag en stor kudde 60 x 60 cm. Ena sidan är det ett grått fårskinn och den andra sidan ett skarvsömsmönster i kläde och vadmal. På den tiden visste jag faktiskt inte att denna konstart hette skarvsöm. Jag har kudden liggande på en bänk med fårskinnet upp eftersom det är katternas favoritplats och katter hårar mycket och det syns inte lika väl på fårskinnet.

Efter inköp av boken har jag återupptäckt en del av mina gamla alster, de samiska kaffepåsarna och en liten handväska som är tillverkade i renskinn. En av kaffepåsarna är tillverkad av hemgarvat renskinn till och med. Det är ju faktiskt en riktig skatt. Jag vet inte i fall det heter skarvsöm när man syr skinnen med en dekorbit mellan bitarna men det är i alla fall lite av samma teknik. Kaffepåsarna har jag som förvaringspåsar, inte som kaffepåse. Det kanske är synd.

Det står i boken att det i Småland under 1700-och 1800-talet förekom bröllopsdynor i skarvsömsteknik. Man har även upptäckt att kjolsäckar till folkdräkterna främst i Västmanland är sydda med skarvsöm. Häggebäcken och Västerbykil Vagnsbo Härad, Västerfärnebo Socken har sådana kjolsäckar (midjeväskor).

Nu har jag en bok som visar hur jag borde ha gjort när jag sydde min stora kudde. Men den är ganska bra i alla fall.













Inga kommentarer: